Ayurvedische Dal van Mung bonen

Mungbonen , een type peulvrucht dat veel wordt gebruikt in de Ayurvedische keuken. De bonen zijn klein en groen van kleur en liggen verspreid met andere peulvruchten.

Deze krachtpatser en ik kennen elkaar nog niet zo heel lang maar nu ik heb hem leren kennen, laat ik hem niet meer gaan. Ik maakte een Ayurvedische Dal van Mung bonen.

 

De mungboon een zeer ondergewaardeerde power food die veelal gebruikt wordt in India en dus in de Ayuvedische keuken. De mung is de mama waaruit Tauge wordt geboren en is zeer licht verteerbaar.

De boon zit boordevol met kalium, wat zorgt voor een goede werking van het hart en bloedvaten. Daarnaast is de mungboon rijk aan vezels, vitamine B, en foliumzuur. Gekiemde mungbonen ontwikkelen een enorme hoeveelheidvitamine C, wat je weerstand verhoogd. Daarnaast zitten er erg veel eiwitten in de boon wat goed is voor je spieropbouw.  Mungbonen zijn ook ideaal voor mensen met te grote bloedsuikerspiegel-schommelingen. De bonen zijn zeer traag in afgifte van koolhydraten en geven daardoor een aanhoudend energieniveau.

Wil jij ook kennismaken met deze krachtpatser?

Sla hem dan snel in en maak dit lekkere recept van Ayurvedische Dal van Mung Bonen.

 

Ayurvedische Dal van Mung bonen

Voorweken  24 uur

Bereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 40 minuten
Portie 6 personen

Ingrediënten

  • 250 gram groene mungbonen
  • 1,25 liter water
  • 1/2 tl. kurkuma
  • 1 tl. komijnzaad
  • 1/2 tl. hing/duivelsdrek
  • 1,5 tl. hymalyazout
  • 1 chilli peper, fijngemaakt
  • 1 eetlepel gerapste verse gember
  • 4 eetlepels verse fijngehakte koriander zonder steel (of meer naar smaak)
  • sap van een 1/2 citroen
  • 1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
  • 3 grote tomaten in stukjes gesneden

Bereiding

  • Stap 1. De mungbonen heb je 24 uur voorgeweekt. Spoel ze twee maal met koud water af en laat ze uitlekken.
  • Stap 2. Doe het water en de kurkuma in een ruime pan en breng het aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je de mung bonen toe. Laat nu de bonen zo’n 35 minuten koken op half hoog vuur met de deksel erop. Roer af en toe door.
  • Stap 3. Ondertussen verhit je de ghee in een klein steelpannetje. Draai het gas lager en bak het komijnzaad voor 10 seconden. Voeg de gember, hing en de rode chilli peper toe. Laat 1 minuutje bakken, vervolgens voeg je de tomaten toe. Laat dit nog een paar minuutjes zachtjes bakken. Haal de pan van de hittebron en laat staan totdat de dahl gaar is.
  • Stap 4. Wanneer de dahl gaar is voeg je het tomatenmensgel toe aan de dahl. Roer het door elkaar heen en laat het nog een paar minuten doorsudderen. Eventueel kun je er nog wat water aan toevoegen.
  • Stap 5. Haal de pan van de hittebron af, voeg het zout, citroensap toe en roer het door de dahl. Garneer het gerecht met fijngehakte koriander blaadjes.

Eet smakelijk!

spring deal bij B&B Ere Hasselo de Suite in Vorden de Achterhoek.
Monique Hasselo Smits

Hallo! Ik ben Monique Hasselo Smits, of Mo voor vrienden.

Ik ben 49 jaar en een trotse Haarlemse, maar sinds 2019 woon ik in het prachtige Vorden, in de rustgevende Achterhoek. Het was een spannende stap om het Haerlemsche leven in te ruilen voor het platteland. Maar het voelde als de perfecte keuze voor onze familie. Het leven in de natuur heeft ons zoveel rust gebracht, en die rust delen we graag met anderen.

B&B Erve Hasselo: Rust, Natuur en Luxe

In Vorden hebben we B&B Erve Hasselo gecreëerd. Een plek waar je kunt genieten van natuur, rust en luxe. We bieden twee sfeervolle accommodaties: Suite Hasselo en een mini-camping met privé kampeerplaats. Beide zijn geïnspireerd door de reizen die we hebben gemaakt en ontworpen om je het gevoel van thuis te geven. Alles wat je nodig hebt voor een ontspannen verblijf, vind je hier.

Yoga en Zelfzorg: Tijd voor Jezelf

Naast mijn rol als moeder van twee tieners, ben ik ook getrouwd met de allerliefste en trotse eigenaar van twee katers, een poes en vijf eigenwijze kippen, ben ik yoga docent. Ik weet namelijk uit ervaring hoe belangrijk het is om tijd voor jezelf te nemen.  Als yoga-docent geef ik Yoga Nidra sessies, opleidingen en rust retreats, samen met Michiel in Vorden, de Achterhoek.  Yoga heeft mijn leven verrijkt en ik ben gepassioneerd om anderen te helpen ontspannen, los te laten en in balans te komen. Of je nu een ervaren yogi bent of net begint, mijn sessies en retreats bieden rust, inspiratie en nieuwe inzichten.

Blog: Selfcare en Lifestyle

Op mijn blog deel ik regelmatig artikelen over de Achterhoek en wat te doen, zelfzorg, lifestyle, Yoga Nidra, Ayurveda en persoonlijke ervaringen. Je vindt hier praktische tips en inspirerende verhalen om je leven te verrijken en in balans te brengen.

Neem je Tijd en Geniet

Dus, neem lekker de tijd om rond te kijken. Zet een kopje thee en geniet van de artikelen die ik met liefde heb geschreven. Hier vind je alles voor een gezond, gelukkig en ontspannen leven.

Warme groet,
Monique Hasselo Smits

Yoga Moyo Haarlem

Bekijk het Erve Hasselo Travel Magazine

Fijne vakantie tips

Download Magazine
Combined Shape Created with Sketch.