5 lieflijke stadjes in de Achterhoek

Leuke kleine dorpjes en stadjes dat is wat je gaat zien wanneer je de onderstaande lijst gaat bezoeken. Laat je verwonderen door het rustige karakter van de stad en de mensen die er wonen. ” Even snel” is er niet bij.  Maar dat helpt je juist om te onthaasten en weer helemaal in het hier en nu te komen. Wij selecteerden 5 lieflijke stadjes in de Achterhoek.

Vorden

Vorden is echt een dorp waar in de zomer ook veel toeristen op af komen, mede door Kasteel Vorden. Je kunt het kasteel op op gezette tijden bezoeken, rondom het kasteel kun je ook een fijn wandelen. Daarnaast heeft Vorden een aantal super leuke winkeltjes die je echt niet mag missen.

De Winkel van Sinckel is een fijne winkel waar je zowel Food als Non-Food artikel kunt krijgen van ondernemers uit de buurt. En wanneer je een nieuwe outfit nodig hebt kun je terecht bij Visser Mode met maar liefst 500 vierkante slaag je altijd.

En wanneer je lekker even wilt zitten voor de lunch is Het Meester Huis echt the place to be, heerlijke kleine “Meesterwerkjes” om je vingers bij af te likken. Onze favoriet is de Tom kha gai (vegetarisch) en de saté Marrakech. Voor het diner loop je naar de overkant naar Hotel Bakker het begrip in wijde omstreken. Hier heeft de de tijd werkelijk stil gestaan en kun je ouderwets lekker eten. Ben je in het jachtseizoen in de Achterhoek dan is dit de plek om wild eten. Voor de zomerse verkoeling kun je een duik nemen in het prachtige buiten zwembad in de Dennen en haal je natuurlijk een ijsje bij ijssalon Lekker.

Het kleinste stadje van Nederland bezoeken

In het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst, heb je het gevoel dat je in een openluchtmuseum loopt. Prachtige gerestaureerde gebouwen en boerderijen en monumenten zijn het decor van dit eeuwenoude stadje. Bij warm weer kun je een terrasje pakken en laat je verassen met een lunch van lokale specialiteiten. In een van de voormalige boerderijen zit een klein museumpje over Dickens in Bronkhorst. Net als in het veel grotere Deventer heeft Bronkhorst namelijk elk jaar in december een Dickensfestival.

Zutphen

Welle stad zeker niet mag ontbreken in de lijst met 5 lieflijke stadjes van de Achterhoek, is Zutphen! Wanneer je door Zutphen loopt,  zie je echt dat dit een van de oudste steden van Nederland is. De stad is ontstaan in de Romeinse tijd en wordt al zo’n 1700 jaar bewoond. De binnenstad staat dan ok vol met vele historische gebouwen (maar liefst 450 rijksmonumenten) en heeft vele culturele hoogtepunten.

Vanaf Erve Hasselo is het ongeveer 40 minuten fietsen maar je kunt natuurlijk ook met de auto gaan, je auto kun je eigenlijk altijd wel ergens kwijt het is wel betaald parkeren. 

Wanneer je dan in Zutphen bent loop dan even naar binnen bij onze favoriete winkels. Bij bonbonatelier Janson is het al een feestje om rond te snuffelen in de winkel zonder dat je ook maar iets hebt geproefd. Maar ik beveel je van harte aan om een van de chocolade kunstwerkjes te nemen. Wil je zelf ook een mooie creatie maken dan kun je ook een workshop bij Jason volgen, een mooie aandenken voor thuis.

In een van de mooiste winkelstraten vind je een Middeleeuws pand de sfeervolle winkel Mevrouw Bagijn. Tassen, sieraden & woonaccecoires alle onderscheidend en duurzaam.Mevrouw Bagijn heeft een voorkeur voor Nederlandse merken en ontwerpers. Wil je weer eens een “echt” boek in je handen en lezen, drop dan bij boekhandel Van Someren & Ten Bosch naar binnen. Zij bestaan al sinds 1844. Naast het reguliere aanbod hebben zij zeer bijzondere exemplaren zoals het boek Rijks Masters of the Golden Age voor €6500,00. Gek op conceptstores? Zutphen heeft drie hele toffe namelijk byNord, Radijs en Hupsch, beide zijn echt een bezoekje waard.

 

Er zijn er nog veel meer! Die kom je vanzelf onderweg tegen, zo ook de super chille eet en drink plekjes. Onze favoriet voor een wijntje en een bite is op het marktplein in de Wijnhuistoren, als het weer het toe laat kun je fijn op het terras zitten maar ook binnen is het goed vertoeven. Voor de lunch ga je naar Bryan’s brasserie, de keukenbrigade van Bryans word bemand door uitsluitend gediplomeerde jonge kookgekken en dat proef je! En als de zon dan ondergaat en je wilt aanschuiven voor een lekker diner dan raden wij je aan om naar Galantijn te gaan, echt een avondje uit met heerlijk eten in een ongedwongen sfeer.

Lochem

De Lochemse berg dat is wel waar Lochem om bekend staat. Het is natuurlijk een heuvel maar voor Nederlandse begrippen al heel wat. Het is een prachtig gebied om te wandelen en als je bof hebt zie je misschien wel een groene specht, je herkend hem aan zijn “lachende” roep. Maar ook herten, eekhoorns, ijsvogels en wezels kun je tegenkomen ook je wandeltocht. Het stadshart van Lochem is klein maar zeker de moeite waard. Vele leuke kleine winkeltjes rondom de kerk, onze favoriet is Tante Pos. Een winkeltje waar je alles behalve standaard producten vind. En als je dan iets verder loopt dan kun je bij Semmelink een heerlijk geurende cappuccino of thee krijgen.

 

Doesburg

Net als Zutphen is Doesburg ook een Hanzestad met maar liefst 150 monumenten. verveen hoef je je dus niet waneer je hier een dagje naar toe gaat. Wandelen door het historische centrum geeft je het gevoel alsof je teruggaat in de tijd! Geniet van de prachtige statige panden van weleer.

Een bezoek aan de Doesburgse Mosterd en Azijnfabriek mag ook niet ontbreken. In dit museum leer je hoe mosterd wordt gemaakt. De fabriek is nog steeds in gebruik, een leuk en leerzaam uitje dus!

In het Lalique Museum kun je prachtige Art Nouveau glaskunst bewonderen. Elke eerste zondag van de maand is het culturele zondag in Doesburg. Galerieën, podia en kunstenaar openen die dag de deuren voor muziek en cultuurliefhebbers. Breng ook een bezoekje aan het Lalique Museum en bewonder prachtige Art Nouveau glaskunst.

Eigenlijk kun je overal wel terecht voor een hapje of een drankje maar wij vinden Het Arsenaal1309 wel super tof. Lekker & duurzaam eten van dichtbij. Het is namelijk een Dutch Cuisine-restaurant. Dit betekent dat ze een samenwerkingsverband zijn aangegaan om de Nederlandse keuken en eetcultuur te promoten.

 

Wij zijn benieuwd of jij deze 5 lieflijke stadjes in de Achterhoek ook zo leuk vind.

Yoga Moyo Haarlem

Bekijk het Erve Hasselo Travel Magazine

Fijne vakantie tips

Download Magazine
Combined Shape Created with Sketch.