Voedende Ayurvedische wortelsoep
De dagen worden korter en het wordt kouder, ik heb dan altijd erg behoefte om het thuis extra gezellig te maken met kaarsjes muziekje en vrienden uitnodigen om lekker voor ze te koken. Deze voedende Ayurvedische wortelsoep is daar perfect voor. Hij is niet alleen super lekker en vullend maar ook nog eens healthy. Hij geeft je echt een boost!
Klaar in een handomdraai en dat is fijn. Wortel is een goede bron van vitamine A, deze zorgt er onder andere voor dat je huid zich goed kan herstellen, dus eigenlijk een antirimpel soep. De vitamine B zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding op peil blijft en dat je spijsvertering soepel verloopt. Daarnaast zorgt het voor een sterk immuunsysteem kortom, echte Powerfood en dat hebben we nu in deze periode van het jaar zo hard nodig.
Ik maakte er vegan samosa’s bij met mango chutney, really delicious.
Een gezonde makkelijke maaltijd die je in een mum van tijd klaar hebt voor de lunch, diner of in een pot mee in je tas voor een lekkere maaltijd on the go. Enjoy!
Voedende Ayurvedische Wortelsoep
Bereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 30 minuten
Portie 3 a 4 personen
Benodigdheden staafmixer/blender
Ingrediënten
- 1,5 kg winterwortels
- 2 eetlepels ghee (geklaarde boter)
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 eetlepels sesamzaad
- 2 eetlepels korianderzaad
- 1 theelepel kurkuma
- Himalaya zout, naar smaak
- Zwarte peper, naar smaak
- 5 cm gemberwortel, geschild in dunne plakjes
- 2 knoflooktenen, geperst
- 1 bosje koriander, stelen en blad van elkaar afgehaald
- 2 uien, grof gesneden
- 1 citroen, schil geraspt, sap geperst
- 1 liter groente bouillon ( van 2 tabletten)
- 1 potje kikkererwten (uitgelekt 265 gr)
- Ook nodig: bakpapier, vijzel, staafmixer/blender
Bereiding
- Verwarm de oven op 150 graden
- Trek van 1 grote wortel met dunschiller lange plakken, dep ze droog en bestrijk ze heel dun met olijfolie. Leg ze op de met bakpapier belegde bakplaat en strooi er wat sesamzaadjes overheen. Bak ze in ongeveer 30 minuten goudbruin. Check ze tussendoor even of ze niet te hard gaan. Neem ze daarna uit de oven en laat ze afkoelen.
- Snijd de rest van de wortels in stukken.
- Verwarm in een ruime pan op middelhoog vuur de korianderzaadjes totdat ze geur afgeven. Doe ze over in een vijzel en stamp ze fijn. Doe de ghee in de pan en bak de ui in 10 a 12 minuten, glazig en zacht, let op ze mogen niet bruin worden.
- Voeg de wortelstukken, het korianderpoeder, korianderstelen, knoflook, gember en citroenrasp toe. En bak nog 5 minuten zachtjes door. Voeg de bouillon toe. Kook de wortels in ongeveer 25 minuten gaar. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de kikkererwten toe en warm ze zachtjes mee in de soep. Voeg evnetueel wat citroensap toe.
- Serveer de soep in kommen, garneer de soep met wat fijngesneden korianderblad en de wortelchips.
Eet smakelijk!