Recept Ayurvedische Chai latte
Chai latte je ziet het steeds vaker op de menukaart bij je favoriete koffietentje staan. Wanneer je in India hebt gereisd, weet je dat je op elke hoek van de straat dit heerlijk geurende en verwarmde drankje kunt krijgen bij de Chai Wallas, theeverkopers. Voor mij een reden om dit regelmatig voor onze klanten op Erve Hasselo te maken.
De geur en smaak van het drankje waar India niet zonder kan. En omdat het gewoon een fijne verwarmde drank is, dit is Ayurvedische gezien ook weer een voordeel.
In India heeft elke regio zijn eigen recepten. Wat kenmerkend is aan Chai thee zijn de theekruiden (voornamelijk zwarte thee), specerijen zoals gember, kardemom, kaneel en peper en het toevoegen van melk. Wanneer je opgeklopte melk of room toegevoegd wordt de drank een Chai Latte genoemd.
Recept Ayurvedische Chai Latte
Chai (Indiase thee) – voor ca. 1 liter
250 ml water
1 cm gemberwortel (ongeveer 4 gram)
1 theelepel anijszaad
1 theelepel venkelzaad
1 kruidnagel
halve theelepel kardemonpoeder of twee groene kardemon peulen
1 peperkorrel (optioneel)
6 a 7 theelepels losse zwarte thee
250 ml melk
- Voeg er eventueel naar smaak nog een halve theelepel kaneel en naar behoefte suiker aan toe.
- Zet het water op met de gember, de peper en evt. de overige kruiden, behalve de groene kardamon.
- Laat dit even koken (1 minuut). Voeg dan de thee toe.
- Haal de zaadjes uit de kardamon en laat ook de zaadhulsjes met het water meekoken. De zaadjes alvast fijnvijzelen.
- Als het water enige tijd heeft gekookt. Weer aan de kook brengen.
- Dan de thee en de gevijzelde kardamon toevoegen. Vuur uit en de thee even laten trekken voordat je ‘m door een vergiet inschenkt.