Gember thee recept

Gember is een wortelstok van een plant met de naam Zingiber officinale. Het woord ‘Zingiber’ is afgeleid uit het het Sanskriet (oud indisch) en betekent ‘gevormd als een hertengewei en inderdaad de wortelstokken hebben er wel iets van weg. De gemberplant groeit nergens in het wild en men gaat ervan uit dat de plant ooit in India is gecultiveerd. Hij wordt binnen de ayurvedische gezondheidsleer al zo’n 5.000 jaar gebruikt.

 

Op die manier zijn we in India aangekomen en het is uit die richting dat het specerij reeds in de eerste eeuw na Christus naar onze streken is overgewaaid. Vanuit Zuid- China of India verspreidde het zich over Azië en West- Afrika om zo als één van de eerste oosterse importproducten Europa te veroveren.

 

Via Spanje kwam gember uiteindelijk in Amerika terecht.

Gember heeft een lange geschiedenis van gebruik als specerij en als kruidengeneesmiddel, met name in de Aziatische, Indische en Arabische folklore.

gember-thee-recpt
Gember thee recept

De benefits van Gember

Gember (thee) wordt al generaties lang gebruikt omdat het libido door het gebruik ervan gestimuleerd zou worden. Gember zou ook een verwarmend effect hebben en de bloedcirculatie stimuleren.

Voorkomt een opgeblazen gevoel, maagzuur en misselijkheid
Als je een opgeblazen gevoel hebt of last hebt van misselijkheid, kan een kleine hoeveelheid gember snel verlichting geven. Ook handig als je zwanger bent en last hebt van ochtendmisselijkheid neem een kopje gemberthee in de ochtend en je zult zien dat het beter gaat.

Bevordert de opname van voedingsstoffen
Een vlotte vertering en een goede opname van voedingsstoffen is van cruciaal belang voor je gezondheid. Gember helpt daadwerkelijk bij het beter verteren van je voedsel. Zo neemt je lichaam alle voedingsstoffen op en kan het daar optimaal gebruik van maken

Reinigt je lichaam
Gember staat bekend om zijn zuiverende werking. Het heeft een reinigende werking op je lymfestelsel. De lymfeklieren voeren schadelijke stoffen af, met name bij ontstekingen. Het nuttigen van gember zorgt ervoor dat gifstoffen geen kans krijgen om zich op te hopen in je organen. Gember stimuleert ook de doorbloeding en zorgt daarbij ook nog eens dat je lekker warm blijft. Goed nieuws nieuws voor als je last hebt van koude voeten!

Pijn
Een vrij recente ontdekking is dat gember de potentie heeft om zweren, pijnlijke spieren te tegen te gaan en na intensief sporten te helpen ontspannen.
Dit is goed nieuws voor mensen die regelmatig sporten en bij het trainen tot het uiterste gaan. Gember is een natuurlijk, veilig, zeer voedzaam en voordelige pijnbestrijder. Als jij intensief sport of vaak, kun je overwegen om na het sporten gember te gebruiken voor je pijnlijke spieren in plaats van de chemische pijnbestrijders of farmaceutica. Het is ook nog eens een effectieve ontstekingremmer,
VOORAL HANDIG VOOR MENSEN MET ARTROSE OF ANDERE GEWRICHTSKLACHTEN.

Hersenfuncties
Volgens de Arabische folklore is gember goed om het geheugen te verbeteren. Van oudsher wordt het ook gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties. Een extract van gember blijkt in een onderzoek een positief effect te hebben op zowel aandacht en cognitieve functies van gezonde vrouwen van middelbare leeftijd, zonder dat dit met bijwerkingen gepaard ging. Gember verhoogt de concentraties noradrenaline, adrenaline, dopamine en serotonine in de grotehersenschors en de hippocampus. Onderzoeken zijn nog bezig over het effect van gember op Alzheimer, de resultaten tot nu toe zijjn positief maar er moet nog veel onderzoek naar worden gedaan.

Recept gember thee

  • Voor 1 kop
  • 200cc kokend water
  • 2cm biologische verse gember
  • Een schijfje citroen of sinaasappel (is optioneel)
  • Eventueel wat koudgeslagen honing

 

Yoga Moyo Haarlem

Yoga & Meditatie

Relax & Renew

Kom tot rust
Combined Shape Created with Sketch.