Pagina niet gevonden..

Gele en bruine herfstbladeren aan een boom, de zon schijnt door de takken.

Herfst, een seizoen van warme tinten, knisperende bladeren en een betoverende sfeer. Voor degenen die de herfst in de Achterhoek in al haar glorie willen ervaren, is Vorden en omgeving een ware oase van prachtige landschappen en heerlijke culinaire verrassingen.

Hier kun je genieten van adembenemende natuurlijke schoonheid terwijl je wandelt en fietst door de bossen, en je laat verwennen met de heerlijke smaken van het wildseizoen.

Als kers op de taart biedt B&B Erve Hasselo een speciaal herfstarrangement voor jou om je verblijf in deze betoverende streek compleet maakt.

Herfstpracht in de Achterhoek

De Achterhoek, gelegen in het oosten van Nederland, staat bekend om zijn schilderachtige landschappen en uitgestrekte bossen. In de herfst transformeert dit gebied in een waar kleurenspektakel. De bladeren van de bomen veranderen van groen naar prachtige tinten rood, geel en oranje, waardoor de hele omgeving in een magisch tafereel verandert. Er is geen betere tijd om te genieten van lange wandelingen en fietstochten door dit betoverende landschap.

Gele herfst bladeren aan een boom de zon schijnt er doorheen.
Culinair gericht met wild.

Culinaire Verwennerij in het Wildseizoen

Na een dag vol activiteiten in de buitenlucht kun je je verheugen op de culinaire hoogstandjes van de herfst. De Achterhoek staat bekend om zijn wildgerechten, en in dit seizoen komen deze smaken tot volle bloei. Probeer gerechten met wilde zwijnen, herten of fazanten, bereid met lokale ingrediënten en authentieke smaken. Paar dit met een goed glas wijn uit de streek en je hebt een gastronomische ervaring om nooit te vergeten.

Het Herfstarrangement bij B&B Erve Hasselo

Om de herfst in de Achterhoek nog specialer te maken, biedt B&B Erve Hasselo een uniek herfstarrangement aan. Op de avond van aankomst kun genieten van een warme kom vulende huisgemaakte pompoensoep met stokbrood en homemade smeersels.

Daarnaast kun je op een van de dagen dat je bij B&B Erve Hasselo verblijft ontspannen met een Yoga Nidra sessie om volledig tot rust te komen.

En als kers op de taart hoef je niet vroeg uit te checken. Geniet van een heerlijke ochtend in de B&B en vertrek op je gemak. Dit arrangement biedt je de kans om optimaal te genieten van je herfstverblijf in de Achterhoek.

Kortom, de herfst in de Achterhoek is een ervaring die je niet wilt missen. Wandelen en fietsen in de betoverende bossen, genieten van heerlijke wildgerechten en ontspannen in een gastvrije B&B maken je herfstvakantie tot een onvergetelijke belevenis. Boek vandaag nog je herfstarrangement bij B&B Erve Hasselo en laat je verwennen in dit prachtige stukje Nederland.

Bord met B&B Erve Hasselo erop op de achtergrond zie je de B&B met bomen in herfst kleuren en een blauwe lucht.
Op het bord ligt een kleurrijk en smaakvol gerecht met diverse ingrediënten, omringd door mensen die genieten van de culinaire ervaring. Deze foto belichaamt de heerlijke eetervaringen die je kunt vinden in de Achterhoek.

Culinaire hotspots Vorden en omgeving ontdekken, wanneer je bij B&B Erve Hasselo overnacht. Ik verzamelde voor jou echte hidden gems in de Achterhoek.

Van hippe tentjes tot restaurants die al jaren een begrip zijn in de Achterhoek.

Ik heb het voor je uitgezocht zodat jij alleen nog maar hoeft te gaan genieten.

Vorden

Wij blijven als eerste in Vorden voor vier begrippen uit de buurt van B&B Erve Hasselo.

Als eerste Bakker, ga terug in de tijd en laat je bedienen door obers in pakken. Bakker staat al meer dan 75 jaar bekend om de heerlijke Bourgondische lekkernijen met goede wijnen. Tip: het drieluik van wild is een echte aanrader.

Aan de overkant van Bakker vind je het Meesterhuis waar je van de Klasse – en meesterwerkjes kunt gaan genieten. Onze favoriet is de Tom Kha Gai, een licht pittige vegetarische kokossoep.

Eten en drinken naast het Kasteel van Vorden? Dat kan in in de Bosloods 1873. Hier kun je op een kille dag heerlijk eten bij het knapperende haardvuur en in de zomer laat je je smaakpapillen natuurlijk verassen op het terras onder de hoge bomen die verkoeling geven. De bediening is uiterst vriendelijk en laat je zeer welkom voelen en het eten en drinken is van zeer goede kwaliteit. Echt een aanrader vanaf bed en breakfast Erve Hasselo kun je het zelfs lopen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de fiets of auto pakken.

Wil je in Vorden op een echt landgoed je culinair laten verwennen. Strijk dan na een fijne wandeling neer bij de Keuken van Hackfort. Het is gevestigd in het sfeervolle koetshuis van kasteel Hackfort. Vooral de huisgemaakte salade met falafel is om je vingers bij af te likken.

Op het bord ligt een kleurrijk en smaakvol gerecht met diverse ingrediënten en een glas rode wijn. Vind dit en andere culinaire gerechten in Vorden.
Geniet van een Agnus steak bij Bistro de Smederij in Hengelo Gelderland. Het perfect bereide vlees geserveerd met seizoensgroenten. Een culinaire ervaring om van te smullen.

Hengelo Gelderland

Bent je op zoek naar een heerlijk diner in de omgeving van Hengelo, Gelderland? Dan moet je beslist een bezoek brengen aan Bistro De Smederij! Gelegen in het hart van Hengelo, biedt deze bistro een unieke ervaring voor zowel locals als toeristen. In een gezellige hippe ambiance.

Het restaurant is gevestigd in een historisch pand, dat vroeger dienst deed als smederij. De authentieke elementen van het gebouw zijn bewaard gebleven en zorgen voor een unieke sfeer. Je kunt er ook heerlijk buiten zitten op het terras wat ze hebben omgetoverd in een “Beach” Bar.

De bistro staat bekend om zijn ambachtelijke en culinaire gerechten, bereid met verse, lokale ingrediënten. Onze favoriet is de Saté van de Haas en de black Agnus knoflook steak. Ik ben benieuwd waar jij voor gaat.

Zutphen

Naast dat Zutphen een hele mooie oude hanzestad is met hele toffe kleine winkeltjes. Kun je er culinair ook los gaan.

Ga je shoppen in Zutphen en krijg je trek in een bakkie, dan ga je naar de koffiebar van Rossum. Vergeet vooral niet daarbij een verrukkelijk stukje taart van Bloem op de taart of Lonneke kookt te nemen.

Voor een smakelijke biologische lunch strijk je neer bij de Driekant een ambachtelijke bakkerij met lunchroom in een prachtig Middeleeuws pand. Alleen hiervoor zou je al even naar binnen wippen. Alles is biologisch en waar mogelijk streekproducten. Tip: ga voor het broodje met huisgemaakte hummus is ook nog eens vegan of de het broodje smashed avocado, beide erg lekker. Ook heel lekker zijn de lunchgerechten bij Brownies & Downies. Een mooie werkplek voor mensen met een beperking.

Voor echte carnivoren is de Rough Meat Compagnie een must go. In de stoere ambiance kun je o.a genieten van sappige boterzachte spareribs en biefstuk.

En dan rest nog het diner, voor een overheerlijke Italiaanse pizza en andere echte Italiaanse specialiteiten is Vaticano wel the place to be in Zutphen. Tip: neem als voorafje de mix di bruschette, ik beloof je daar krijg je geen spijt van.

Wil je echt culinair gaan dineren dan raad ik je aan om naar het Het Broederenklooster te gaan. Het is is één van de oudste en mooiste gebouwen van Zutphen. Een plek om op te gaan in het verleden dat teruggaat tot 1200. Niels en Niels de chef’s hebben beide op Michelin ster niveau gekookt in het verleden, dat kun je nu ook zeker proeven. Lees verder voor nog meer Culinaire hotspots Vorden en omgeving

Laat je smaakpapillen verwennen en geniet van een heerlijk opgemaakt bord met eten tijdens een culinair avontuur in Zutphen, gelegen in de schilderachtige Achterhoek.
Een opgemaakte sushi rol, gevuld met diverse verse ingrediënten. Ontdek de culinaire hotspots in Vorden en omgeving.

Lochem en Barchem

Dat er in ieder dorp hier in het oosten wel een plaatselijke Chinees is klopt wel. Maar zo’n goed Aziatische restaurant als Chun Lin in Barchem mag niet uit mijn favoriete lijst ontbreken. Het ligt ook nog eens op een prachtige bosrijke locatie vlak bij de Lochemse berg. Dus na die lange hike kun je hier je smaakpapillen verwennen. Tip: de Sushi hier is echt SUPER maar ook de rest van de kaart kun je gerust bestellen. Wanneer je bij B&B Erve Hasselo overnacht, kun je ook bij Chun Lin bestellen dan wordt je eten bij de Suite of Tribe tent deluxe bezorgd.

Niet ver van Barchem ligt Lochem een zeer charmante kleine stad in de Achterhoek. Hier kun je ook goed eten Bij de Buurman, gerund door Buurman & Buurman (vader en dochter). Ze hebben een goede afwisselende kaart met lunchgerechten die verassen. Ook kun je er goed terecht voor een borrel en een bite.

Dan nog twee restaurants die je eigenlijk niet mag missen namelijk Kawop bij de oude plantaan op het marktplein, het restaurant heeft een Frans-Belgische keuken waar ze met overwegend streekproducten werken. Niet ver daarvandaan in de Bierstraat vind je het Raedthuys, in een prachtig oud historisch pand. De wijn/spijs combinatie staat hoog in het vaandel bij het Raedthuys. De menukaart is bijzonder aangezien je alleen maar voor verassing menu’s kunt kiezen, altijd een succes. Laat jij je verassen?

Deventer

Deventer is vanaf Vorden ook in 35 minuten met de auto te bereiken en daar vind je Valencia Deventer. Dit is zo’n top zaak, je waant je gewoon ergens in een hippe tent ergens in Spanje. De aankleding, bediening, muziek en last out not least het eten is top! Het is echt een avondje uit en met mooi weer kun je ook nog aan het water zitten. Ruime parkeergelegenheid dus dat is ook goed geregeld.

Restaurant Valencia in Deventer dichtbij Vorden, een ontspannen en gezellige sfeer waar u kunt genieten van uw culinaire gerecht.
Op het bord ligt een kleurrijk en smaakvol gerecht met diverse ingrediënten. Vind dit gerecht en vele andere bij culinaire hotspots in Vorden en omgeving.

Doetinchem

Dineren bij Chef van het jaar 2021 en de gastvrouw van het jaar 2020? Dat kan bij deze hidden gem, Orangerie de Pol. De Oranjerie staat midden in het groen, echt een plek voor een super romantisch diner. De liefde voor eten, wijn, gastvrijheid en interieur is hier echt te proeven, letterlijk en figuurlijk.

Mocht je meer op zoek naar een fijne plek om te lunchen dan ga je naar De Eetwinkel van Mien. Eerlijke heerlijke producten uit de Achterhoek en Liemers worden door Mien omgetoverd tot heerlijke lunchgerechten. En wil je na de lunch wat van die mooie producten meenemen, die shop je dan gewoon in de winkel.

Winterswijk

Stel je voor een mooie zomerse dag je ligt bij een prachtig gelegen natuurbad, je hebt net uitgebreid getafeld en je valt in een heerlijke in slaap op je strandbed terwijl de vogels je toefluiten. Klinkt niet verkeerd toch?! Dit kan je zomaar overkomen wanneer je in Winterswijk bij Het strandbad van Winterwijk een zomersedag doorbrengt. Echt een verademing, de ruimte, natuur en het verrukkelijke eten van LEV BY MIKE. Ik beloof je dat is een top dag, die je niet snel zult vergeten.

Dan als laatste in de lijst van culinaire hotspots Vorden en omgeving, dat is Het Keunenhuis, de culinaire proeftuin van Nel Schellekens. Een chef die de no-waste policy hoog in het vaandel heeft, dat vind ik super, vooral omdat we in een maatschappij van onnodige voedselverspilling leven. Terwijl jij van je wijn geniet kookt Nel voor jou de sterren van de hemel. Het leuke is dat je ook aan Nel’s kookaltaar kunt kijken hoe zij alles bereid. Zodat het een waar avondvullend culinair belevenis is.

Op het bord ligt een kleurrijk en smaakvol gerecht met diverse ingrediënten. Vind deze culinaire hoogstandjes in Vorden en omgeving.
Een stijlvolle bank te zien, geplaatst op een rustige veranda bij de B&B Erve Hasselo. De bijpassende loungetafel nodigt uit om te ontspannen en te genieten van de prachtige omgeving. van Vorden.

Ontdek de Achterhoek

Dit waren voor nu de culinaire hopspots Vorden en omgeving. Ik zal op culinaire ontdekkingstocht blijven zodat ik je op de hoogte kan blijven houden. Mocht je trouwens inspiratie nodig hebben voor things to do in de Achterhoek lees dan mijn blog 8 activiteiten Vorden en omgeving.

PS: tips over leuke hotspots in de Achterhoek zijn altijd welkom.

Mail ze naar: [email protected]

Rode DAF te huur bij Free-Wheel in Vorden, ideaal voor gasten van B&B Erve Hasselo - geniet van een groene omgeving met deze vintage auto.

Zoek je leuke activiteiten in Vorden en omgeving om te doen tijdens je verblijf op B&B Erve Hasselo. Dan hebben wij een kleine selectie voor jou gemaakt. Je kunt natuurlijk heerlijk uren fietsen en wandelen door het prachtige coulisselandschap van de Achterhoek. Maar wat dacht je een toer maken echte vintage DAF of koeien knuffelen. Anyway te veel om op te noemen we hebben voor jou 8 activiteiten in Vorden en omgeving verzameld.

We weten hoe kostbaar jouw tijd is, dus wanneer je wilt dat wij iets organiseren, laat het ons weten, we helpen graag.

Klimbos

Laat het kind in je los

Wanneer heb jij voor het laatst als een aapje in het bos geslingerd? Het klimbos Achterhoek in Ruurlo, nog geen 8 minuten rijden met de auto vanaf B&B Erve Hasselo is wel een super toffe plek om weer eens dat te gaan doen. En mocht je reuze trek hebben gekregen na deze sportieve activiteiten dan kun je bij De Heikamp een overheerlijke pannenkoek of saté nuttigen.

Ontdek het avontuurlijke klimbos bij De Heijkamp, vlakbij B&B Erve Hasselo - breng uw vakantie tot leven met deze leuke activiteit!
Geniet van een heerlijke picknick in de groene omgeving van Vorden de Achterhoek - de perfecte aanvulling op een dagje uit in een gehuurd Dafje van Free-Wheel tijdens uw verblijf bij B&B Erve Hasselo.

Toeren in je vintage DAF

Met een glimlach van oor tot oor

Nog een fijne in de lijst van 8 activiteiten in Vorden en omgeving. Lekker cruisen door het Achterhoekse platteland met je DAFJE! De tijd is aan jou. Want jij bepaald zelf hoelang jouw route duurt, langs kastelen, bossen en pittoreske dorpjes.

Sla een balletje

Op een prachtige lokatie

Ja ook hier in de Achterhoek kun je fantastisch golven, slechts 15 minuten vanaf Erve Hasselo vind je namelijk de Lochemse Golfclub. De 18 holes par 72 golfbaan is op een unieke manier aangepast aan de natuurlijke omgeving. Het terrein is fraai aangelegd en wordt perfect onderhouden. De totale lengte voor de heren is 6.001 meter en voor de dames 5.231 meter. Waterpartijen, verschillende doglegs, smalle fairways en terreinwisselingen maken uw rondje golf op de Lochemse Golfclub tot een mooie en ware uitdaging. Een leuke in het rijtje van 8 activiteiten in Vorden en omgeving.

Op slechts een steenworp afstand van B&B Erve Hasselo in Vorden de Achterhoek - swing met uw golfclub en geniet van deze activiteit in deze prachtige omgeving!
Ontdek de prachtige omgeving van Vorden de Achterhoek te voet tijdens uw verblijf bij B&B Erve Hasselo.

Hiken

Langs landerijen en bossen

Vanuit Erve Hasselo kun je uren hiken door het eeuwenoude landschap van de Achterhoek wandelt, zul je je geen moment vervelen. Achter elke bocht zie je weer wat nieuws. Landerijen, bossen, heidevelden en kleine weilanden tussen houtwallen wisselen elkaar af.

Met een beetje geluk kun je herten spotten en bij de kikkerpoelen hoor je in het voorjaar de luidruchtige concerten van de boomkikkers. De natuur in de Achterhoek, is een paradijs om tot rust te komen.

Knuffelen met Clara

Voel je helemaal ZEN worden

Wist je dat koe knuffelen ook echt een ontspannen en rustgevend effect heeft? Voor beide een win-winsituatie. De natte neus, het bijzondere, complexe, relaxte lijf, het nieuwsgierige en het lieve karakter van het dier. En vergeet die lieve blik in hun ogen niet. Als ze het toelaten, hebben ze warme en oprechte aandacht voor je met een heerlijke lichaamstemperatuur van maar liefst 39 graden. Laat je overdonderen door de persoonlijke aandacht. Geniet ondertussen ook van het mooie landelijke uitzicht. Je gaat terug naar huis met een prachtige ervaring rijker!

Ervaar de ultieme knuffelsessie met de koeien bij Boerderij den Branderhorst, een  activiteit om te doen tijdens uw verblijf bij B&B Erve Hasselo in Vorden de Achterhoek.
Verken de charmante stad Zutphen en ervaar een geweldige shop ervaring tijdens uw verblijf bij B&B Erve Hasselo in Vorden de Achterhoek.

Shoppen en meer

Er is zoveel te ontdekken

Ga naar Zutphen! Wanneer je door Zutphen loopt,  zie je echt dat dit een van de oudste steden van Nederland is. De stad is ontstaan in de Romeinse tijd en wordt al zo’n 1700 jaar bewoond. De binnenstad staat dan ok vol met vele historische gebouwen (maar liefst 450 rijksmonumenten) en heeft vele culturele hoogtepunten.

Vanaf Erve Hasselo is het ongeveer 40 minuten fietsen maar je kunt natuurlijk ook met de auto gaan, je auto kun je eigenlijk altijd wel ergens kwijt het is wel betaald parkeren. 

Wanneer je dan in Zutphen bent loop dan even naar binnen bij onze favoriete winkels. Bij bonbonatelier Janson is het al een feestje om rond te snuffelen in de winkel zonder dat je ook maar iets hebt geproefd. Maar ik beveel je van harte aan om een van de chocolade kunstwerkjes te nemen. Wil je zelf ook een mooie creatie maken dan kun je ook een workshop bij Jason volgen, een mooie aandenken voor thuis.

In een van de mooiste winkelstraten vind je een Middeleeuws pand de sfeervolle winkel Mevrouw Bagijn. Tassen, sieraden & woonaccecoires alle onderscheidend en duurzaam.Mevrouw Bagijn heeft een voorkeur voor Nederlandse merken en ontwerpers. Wil je weer eens een “echt” boek in je handen en lezen, drop dan bij boekhandel Van Someren & Ten Bosch naar binnen. Zij bestaan al sinds 1844. Naast het reguliere aanbod hebben zij zeer bijzondere exemplaren zoals het boek Rijks Masters of the Golden Age voor €6500,00. Gek op conceptstores? Zutphen heeft drie hele toffe namelijk byNord, Radijs en Hupsch, beide zijn echt een bezoekje waard.

Er zijn er nog veel meer! Die kom je vanzelf onderweg tegen, zo ook de super chille eet en drink plekjes. Onze favoriet voor een wijntje en een bite is op het marktplein in de Wijnhuistoren, als het weer het toe laat kun je fijn op het terras zitten maar ook binnen is het goed vertoeven. Voor de lunch ga je naar Bryan’s brasserie, de keukenbrigade van Bryans word bemand door uitsluitend gediplomeerde jonge kookgekken en dat proef je! En als de zon dan ondergaat en je wilt aanschuiven voor een lekker diner dan raden wij je aan om naar Vaticano te gaan, echt een avondje uit met heerlijk eten in een ongedwongen sfeer.

De oudste fietsroute van Nederland

I want to ride my bicycle

Als laatste in de lijst van 8 activiteiten in Vorden en omgeving is fietsen. Neem je fiets mee wanneer je bij Erve Hasselo komt overnachten of huur er een bij onze plaatselijke fietsboer in het dorp. En ga op avontuur met de Acht kastelenroute van Vorden. Dit is naar zeggen de oudste fietstocht van Nederland. Al in 1913 nam de burgemeester van Vorden toeristen mee om ze het natuurschoon en de prachtige kastelen van zijn dorp te laten zien. De route is 34 kilometer lang zonder al teveel heuvels.

Ontdek de prachtige natuurlijke omgeving van Vorden de Achterhoek per fiets - maak een ontspannen fietstocht tijdens uw verblijf bij B&B Erve Hasselo.
Ervaar de bruisende festivalsfeer in Vorden de Achterhoek tijdens uw verblijf bij B&B Erve Hasselo.

Festivals Lente/Zomer 2023

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke festivalervaring in 2023, dan is de Achterhoek zeker de plek om te zijn. Deze regio, gelegen in het oosten van Nederland, staat bekend om zijn prachtige natuur, gastvrijheid en bovenal, fantastische festivals. Hieronder vind je een lijst met enkele van de beste festivals die je kunt bezoeken in de Achterhoek in 2023.

Huntenkunst – 12 -14 mei 2023

Huntenkunst is een jaarlijks terugkerend festival in Ulft en staat volledig in het teken van moderne kunst. Meer dan 100 kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen hun werk op dit festival. Naast de kunst zijn er ook diverse workshops, lezingen en andere activiteiten.

Reurpop Festival -2 – 4 juni

Reurpop Festival Muziek, Spektakel en Theater centraal. De organisatie biedt volop vermaak voor jong en oud. Op zondag hebben kinderen t/m 12 jaar en 65+ gratis toegang. Tijdens alle drie de dagen bieden we vermaak vanaf al onze podia. Van rock, pop tot Nederlandstalig, alles komt aan bod. Op zondagochtend is er een speciaal programma voor de ouderen. Het festival is in Ruurlo.

Mañana Mañana – 8-11 juni 2023

Mañana Mañana is een kleinschaliger festival, maar het heeft een geweldige sfeer en een fantastische line-up. Het festival vindt plaats in Laren en biedt een breed scala aan muziek, van reggae en ska tot blues en jazz. Naast de muziek zijn er tal van andere activiteiten, waaronder theater, kunst en een kampvuur waar je lekker kunt relaxen.

Zwarte Cross Festival – 20-23 juli 2023

Het Zwarte Cross Festival is een van de grootste festivals in Nederland en trekt elk jaar duizenden bezoekers. Het festival staat bekend om zijn brede scala aan muziekgenres, van rock en pop tot hiphop en elektronische muziek, evenals zijn unieke en extravagante thema’s. Naast de muziek zijn er tal van andere activiteiten, waaronder theater, stuntshows en zelfs een crossbaan voor motoren. Het festival vindt plaats in Lichtenvoorde en is zeker een bezoek waard.

Have a Nice Day Festival 12 augustus

Have A Nice Day Festival 2023 zal wederom plaatsvinden bij het Openluchttheater te Borculo! Het festival is een Waalhalla voor house- en Techno liefhebbers. Combineer die ingrediënten met de waanzinnige sfeer van de Achterhoek en jouw zomer kan niet meer stuk! 

Chocolade Festival 24 September

Het Chocoladefestival in het historische centrum van Zutphen. Een evenement dat de echte chocoladeliefhebber niet mag missen; chocolade in al haar vormen en maten. Met vele demonstraties, groot chocoladefondue, koken met chocolade, straatartiesten en muziek, beeldhouwen en schilderen.

 Een vrouw aan haar bureau met een laptop voor haar en een agenda vol met afspraken en taken. De tekst op de agenda is niet goed leesbaar.

Herken je dat? Opgejaagd en moe zijn maar toch maar doorgaan omdat je doof bent geworden voor de signalen uit je lichaam. Die signalen kunnen zich uiten in: vage pijntjes, angsten, huidproblematiek, slecht kunnen slapen, negatieve gevoelens etc. Dit kunnen symptomen zijn van het stresshormoon Cortisol. Dan wordt het hoog tijd om naar het fluisteren van je lichaam te gaan luisteren, voordat het begint te schreeuwen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je steeds meer klachten krijgt en dat de klachten chronisch worden.

Het is heel verleidelijk om het in de afleiding te zoeken: zoals nog harder werken, shoppen, eten, verslavende middelen allemaal dingen die buiten jezelf liggen, te zoeken. Instant happiness het helpt even, maar daarna heb je alweer trek in het volgende, het geeft geen long term voldoening. Je blijft dat opgejaagde gevoel en de moeheid houden en er komen steeds meer klachten bij, dit komt o.a door het stofje Cortisol wat er vrij komt als je stress ervaart.

Cortisol? Wat is dat eigenlijk!

Het Stresshormoon Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Dit mechanisme stamt af uit de tijd van onze toen onze voorouders nog in een berenvel rondliepen en moesten vluchten voor sabeltandtijgers. Super handig dat dan je lichaam in zo’n  levensbedreigende situatie het cortisol level omhoog gooit zodat je meer energie en power hebt. Hierdoor kun je vechten of vluchten. Daarom staat cortisol ook wel bekend als het stresshormoon.

Bij de meeste stress die je tegenwoordig ervaart is vechten of vluchten geen optie (denk aan een werkdruk, irritatie of te veel prikkels). Hierdoor wordt de aangemaakte cortisol niet gebruikt om te vechten of vluchten, waardoor dit zich blijft opstapelen in het lichaam, dit leidt tot een te hoge cortisol waarde in je lijf.

Een vrouw die ontspannen in de zon zit en aantekeningen maakt in haar notitieboekje, over Cortisol.
Magnesium Sea brine spray van Zechstein Inside® in een luxe MIRON glazen flesje. Het is een natuurlijke manier om beter te slapen, spierkrampen te verminderen en een algeheel ontspannen gevoel te ervaren. Dit door de Cortisol te verminderen.

De nadelige effecten van cortisol

Een van de nadelige effecten hiervan is dat het  je immuunsysteem kan onderdrukken. Op die manier is je lichaam minder goed in staat om je te beschermen tegen ziektes en andere bedreigingen van buitenaf. Waardoor je dus vaker ziek bent en het risico loopt op een chronische aandoening.

Daarnaast kan een langdurig hoog stresshormoon cortisol level ervoor zorgen dat je slaapproblemen krijgt. En slaapproblemen maken vaak ook weer gestrest, zodat de problemen zich kunnen opstapelen.

Dit lijstje met aandoeningen kun je nog aanvullen met: verstoorde hormoonbalans, darmklachten, veroudering, depressie, uitputting en het krimpen van je hersenen. Een lijstje waar je toch niet heel vrolijk van wordt. Dus ja Stresshormoon Cortisol een sluipmoordenaar.

Maar het mooie is dat je er zelf wat aan kunt doen, het enige wat je daarvoor nodig hebt is toewijding en tijd. Ik zeg het je, het is de moeite waard als je je weer lekkerder in je vel gaat voelen en je er weer beter gaat uitzien. Dus lees snel verder voor de praktische tips, die je vandaag nog kunt gaan invoeren in jouw leven.

Slaap, Slaap, Slaap

Zorg dat je voldoende slaapt! Misschien denk je, ja duhu! Een open deur, maar rusten is de sleutel tot herstel van een gezonde cortisol niveau. En wees eens echt eerlijk naar jezelf, slaap jij voldoende? Dus ook al sta je nog te stuiteren om 22:00 en moet je nog emails bijwerken of toch nog even die serie afkijken.

Ga toch maar liever slapen. Neem voor het slapen nog wat Ashwaganda jen of Magnesium spray en slaapt als een roos. Slaap is heel erg belangrijk als het gaat om cortisol. We weten dat van acht uur slaap naar zes uur slaap al de cortisol patronen verstoort in minder dan twee weken. Je moet slaap zien als een beloning voor al jouw inspanningen om je cortisol systeem te resetten. Zodat je lichaam weer kan vernieuwen en helen.

Lukt het je toch niet om acht uur te slapen? Doe de volgende dag een Yoga Nidra oftewel slaap yoga. Je stress level daalt en je kunt weer ontspannen verder gaan met je activiteiten.

De beste tijden voor Yoga Nidra zijn ’s morgens, in de middag rond 15:00 a 16:00 uur of in de avond. Wil je jezelf even helemaal onderdompelen in yoga nidra en een goede start maken om weer diep te kunnen slapen?

Dan is de RUST retreat op Erve Hasselo helemaal wat voor jou!

Je zult weer genieten het fijne gevoel ervaren alsof je van een ski piste glijdt in plaats van geradbraakt uit een achtbaan te stappen.

Een vrouw ligt op haar buik op wit beddengoed en slaapt. Haar gezicht is naar de zijkant gedraaid . Ze lijkt diep te slapen, door de Magnesium en Ashwaganda die de Cortisol verlagen.
Een vrouw van kleur zit op haar knieën met haar rug naar de kijker toe en haar handen in de namaste houding. Ze draagt alleen een witte onderbroek en haar huidtint contrasteert mooi met de witte achtergrond. De namaste houding wordt vaak gebruikt bij yoga en meditatie en symboliseert respect en verbinding.

Find your inner peace

Voor je bijnieren maakt het niet uit of jouw stress een mentale of fysieke oorzaak heeft. Het is hun taak om je te beschermen als je het gevoel hebt dat je gevaar loopt. Ze pompen ons stresshormoon cortisol rond wanneer je je geagiteerd of bedreigd voelt totdat… totdat de bijnier zelf uitgeput raakt. Dus als je leert om je hersenen te kalmeren en er een bepaalde mate van controle over te krijgen, dan blijft je sympathische zenuwstelsel stil.

Meditatie is een waardevol tegenwicht tegen een constante status van alarm. Meditatie activeert de nervus vagus zenuw, waardoor je lichaam een impuls krijgt om het cortisol niveau te verlagen. Naast andere heilzame effecten natuurlijk. Meditatietechnieken kunnen een heel spectrum doorlopen, van diepe ademhaling tot je geest laten afdwalen naar een vredige plek. Al na de eerste sessie voel je je meer ontspannen en lekkerder in je lijf. Het is noodzakelijk om dit de doen.

Kom in beweging

De balans in je lichaam moet worden hersteld, dus het is af te raden om meteen volop 7 dagen per week keihard te gaan knallen met kickboksen of een marathon te gaan rennen! Je lichaam heeft zeker behoefte aan beweging maar is meer gebaad met de mildere vormen (dat knallen kan later wel weer, mocht je daar dan nog behoefte aan hebben). Wandelen, zwemmen, fietsen zijn heerlijk om te doen maar ook Yoga en Pilates zijn fijne vormen om te bewegen. Mocht je voor yoga gaan, ga dan eerder voor de “mildere” vormen gaan zoals yin yoga.

een vrouw die ontspannen door een veld met graan loopt. Wandelen wordt vaak aanbevolen als een effectieve manier om stress te verminderen en de geest te kalmeren.
Een vrouw staat in een witte woestijn en neemt een moment om op adem te komen. De serene uitdrukking op haar gezicht stralen een gevoel van rust en vrede uit.

Adem je vrij

Ademhalingsoefening zijn een “snelle” manier om je stresshormoon cortisol te verlagen. Als je stress ervaart gaat je ademhaling namelijk sneller en oppervlakkiger worden. Je zit dan vaak ook hoog in de borst en je voelt jezelf opgejaagd en onrustig. Goed ademhalen kun je leren. Wanneer je je realiseert hoeveel voordelen goed ademhalen je brengt, is het verwonderlijk dat niet meer mensen de goede ademhalingstechniek gebruiken.

Een ander voordeel van het ademhaling oefeningen  is dat je er heel bewust aandacht aan moet schenken. Je bent dan zo bezig om je te focussen op de techniek van het ademhalen, dat je geen tijd hebt om aan al die zaken te denken die normaal door je hoofd spoken. Je schakelt door het ademhalen je monkey mind uit.

Het is voor je gezondheid heel goed om je even afstand te nemen van die alsmaar actieve gedachtes. De rust zorgt er zelfs voor, dat nieuwe, soms betere ideeën een kans krijgen.

Eet en drink gevarieerd

Dat je niet veel veel vetten en suikers tot je moet nemen, hoef ik je toch niet meer te vertellen en dat je je onschuldige wijntje (Jaqueline van Lieshout schreef daar een inspirerend boek over: Ontwijnen)  ook maar beter kunt laten staan of in ieder geval te minderen zal ook niet nieuw zijn.

Wist je dat er ook voedingsstoffen zijn die je een handje helpen om je stresshormoon Cortisol niveau in je lichaam te verlagen?

Vitamine B
B-vitamines zijn belangrijk voor een optimale werking van het zenuwstelsel, het hart en onmisbaar voor een gezonde stofwisseling. Kortom: vitamine B is de basis van onze gezondheid! Bij stress, angst en depressie is er vaak een vitamine B tekort. Natuurlijke bronnen van vitamine B: vette vis, vlees, kip, lever, melk, eieren, graanproducten en groene groenten.

Vitamine C
Deze vitamine doet de concentratie aan het stresshormoon cortisol in je bloed dalen. Vitamine C is daar bovenop een sterke antioxidant dat je lichaam beschermt tegen vrije radicalen die je ziek maken en je verouderingsproces versnellen. Het verhoogt je natuurlijke weerstand tegen verkoudheden, griep, bronchitis en ontstekingen van de luchtwegen.

Groene thee
Groene thee heeft een gunstig effect op alle vormen van stress, het zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol daalt. Naast een kalmerend effect heeft groene thee nog tal van andere gezondheidsvoordelen. Het helpt je gezond af te vallen, het werkt ontstekingsremmend en zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel zonder pieken of dalen.

Groene bladgroenten
Hoe groter je stress, hoe meer magnesium je lichaam nodig heeft. Magnesium helpt bij de aanmaak van antistress hormonen, zorgt voor extra spier- en bot opbouw en ontspant je spieren. Magnesium wordt niet voor niets hét antistress mineraal genoemd. Bij langdurige stress word je geconfronteerd met een magnesiumtekort, en dan zijn groene bladgroenten meer dan welkom. Deze zijn immers rijk aan dit mineraal, dat ook zorgt voor een gezonde bloeddruk.

Magnesium vind je vooral in groene bladgroenten en vooral in: spinazie, broccoli, andijvie, sla, groene kool of savooikool, waterkers, bonen, peulvruchten (erwten, linzen, kiemgroenten en kikkererwten) en peterselie. Noten en vooral cashewnoten, amandelen en pinda’s bevatten eveneens grote concentraties aan magnesium.

Vette vis en omega-3 vetzuren
Onverzadigde en gezonde vetzuren, en vooral omega-3 vetzuren zijn efficiënt bij stress. Deze gezonde vetten beschermen in de eerste plaats je hersencellen en stimuleren je zenuwstelsel. Onverzadigde en omega-3 vetzuren vind je vooral in vette vis en in veel mindere mate in vlees, bijvoorbeeld: zalm, paling, forel, sardientjes, makreel, haring en ansjovis.

Tryptofaan
Onder invloed van zonlicht wordt het gelukhormoon serotonine gemaakt uit tryptofaan. Als het donker is wordt dit omgezet in melatonine dat weer nodig is om goed te kunnen slapen. Niet alleen zonlicht maar ook vitamine B en C, magnesium en zink zijn nodig om serotonine uit tryptofaan te maken.
Voedingsbronnen van tryptofaan zijn onder meer: bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes en bananen.

en gerecht bestaande uit zalm en broccoli op een bord. Dit gerecht staat bekend als een gezonde voeding om cortisol, het stresshormoon, te verlagen.

 

Een stuk gemberwortel klaar om te worden gebruikt voor het maken van heerlijke gemberthee.

A Gember a day, keeps the doctor away!

Gember thee en gember door het eten is niet meer weg te denken uit mijn dagelijks voedingsroutine. Ik maak veel Ayurvedische eten, omdat het super gezond is en lekker. O.a deze voedende wortelsoep waarin ook gember in is verwerkt. Naast dat ik de smaak van gember die zowel pittig als verfrissend is lekker vind. Heeft gember ook nog eens heel veel mineralen en vitamines die goed voor je zijn. Zoals o.a magnesium en kalium, magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt je vochtbalans en bloeddruk. Dit zijn nog maar een paar benefits van de gember, hieronder volgen er mee. Zorg er wel voor dat je biologische gember gebruikt voor je recept voor gember thee dan kun je de schil er gewoon aan laten zitten. Scheelt tijd en is gezonder.

De gezondheidsvoordelen van gember

Dit recept voor gember thee heeft veel gezondheidsvoordelen. Natuurlijk kun je ook de gember door je eten doen. Maar wellicht eet je niet altijd exotisch en gember door de hutspot lijkt mij niet zo’n succes. Ik had al geschreven dat gember helpt tegen sprierkrampen, je bloeddruk reguleert en je vochtbalans op peil houd. Maar dat is nog niet alles.

Hieronder de benefits van gember

  • Ontstekingsremmend
  • Vermindert misselijkheid
  • Vermindert pijn bij artrose en menstruatie
  • Bevordert de opname van voedingsstoffen
  • Is verwarmend, fijn tegen koude voeten
  • Boost voor je immuunsysteem
  • Bevordert een goed glucose spiegel
  • Zorgt voor een frisse adem
  • Libido verhogend voor zowel mannen als vrouwen

Al deze voordelen bij elkaar zijn naast dat het een heerlijke thee is, voor mij wel een stimulans om dagelijks mijn gember thee te nuttigen. Wil je ook deze thee maken lees dan verder voor het recept voor gember thee.

Theepot en kopje gevuld met warme gemberthee, op een houten tafel.

Recept voor gember thee

Het is geen rocket sceince gember thee maken, dit is de manier waarop ik de gember thee maak.

Voor 1 kop thee:

  • 200cc kokend water
  • 2cm biologische verse gember hoef je niet te schillen
  • Een schijfje citroen of sinaasappel (is optioneel)
  • Eventueel wat koudgeslagen honing erin doen als de thee wat is afgekoeld
Wit kopje gevuld met verse en warme gemberthee

Chai latte je ziet het steeds vaker op de menukaart bij je favoriete koffietentje staan. Wanneer je in India hebt gereisd, weet je dat je op elke hoek van de straat dit heerlijk geurende en verwarmde drankje kunt krijgen bij de Chai Wallas, theeverkopers. Voor mij een reden om dit regelmatig voor onze klanten op Erve Hasselo te maken.

 

De geur en smaak van het drankje waar India niet zonder kan. En omdat het gewoon een fijne verwarmde drank is, dit is Ayurvedische gezien ook weer een voordeel.

 

In India heeft elke regio zijn eigen recepten. Wat kenmerkend is aan Chai thee zijn de theekruiden (voornamelijk zwarte thee), specerijen zoals gember, kardemom, kaneel en peper en het toevoegen van melk. Wanneer je opgeklopte melk of room toegevoegd wordt de drank een Chai Latte genoemd.

 

recept-chai-latte

Recept Ayurvedische Chai Latte

Chai (Indiase thee) – voor ca. 1 liter

250 ml water
1 cm gemberwortel (ongeveer 4 gram)
1 theelepel anijszaad
1 theelepel venkelzaad
1 kruidnagel
halve theelepel kardemonpoeder of twee groene kardemon peulen
1 peperkorrel (optioneel)
6 a 7  theelepels losse zwarte thee
250 ml melk

  • Voeg er eventueel naar smaak nog een halve theelepel kaneel en naar behoefte suiker aan toe.
  • Zet het water op met de gember, de peper en evt. de overige kruiden, behalve de groene kardamon.
  • Laat dit even koken (1 minuut). Voeg dan de thee toe.
  • Haal de zaadjes uit de kardamon en laat ook de zaadhulsjes met het water meekoken. De zaadjes alvast fijnvijzelen.
  • Als het water enige tijd heeft gekookt. Weer aan de kook brengen.
  • Dan de thee en de gevijzelde kardamon toevoegen. Vuur uit en de thee even laten trekken voordat je ‘m door een vergiet inschenkt.

Enjoy

Mungbonen , een type peulvrucht dat veel wordt gebruikt in de Ayurvedische keuken. De bonen zijn klein en groen van kleur en liggen verspreid met andere peulvruchten.

Deze krachtpatser en ik kennen elkaar nog niet zo heel lang maar nu ik heb hem leren kennen, laat ik hem niet meer gaan. Ik maakte een Ayurvedische Dal van Mung bonen.

 

De mungboon een zeer ondergewaardeerde power food die veelal gebruikt wordt in India en dus in de Ayuvedische keuken. De mung is de mama waaruit Tauge wordt geboren en is zeer licht verteerbaar.

De boon zit boordevol met kalium, wat zorgt voor een goede werking van het hart en bloedvaten. Daarnaast is de mungboon rijk aan vezels, vitamine B, en foliumzuur. Gekiemde mungbonen ontwikkelen een enorme hoeveelheidvitamine C, wat je weerstand verhoogd. Daarnaast zitten er erg veel eiwitten in de boon wat goed is voor je spieropbouw.  Mungbonen zijn ook ideaal voor mensen met te grote bloedsuikerspiegel-schommelingen. De bonen zijn zeer traag in afgifte van koolhydraten en geven daardoor een aanhoudend energieniveau.

Wil jij ook kennismaken met deze krachtpatser?

Sla hem dan snel in en maak dit lekkere recept van Ayurvedische Dal van Mung Bonen.

 

Ayurvedische Dal van Mung bonen

Voorweken  24 uur

Bereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 40 minuten
Portie 6 personen

Ingrediënten

  • 250 gram groene mungbonen
  • 1,25 liter water
  • 1/2 tl. kurkuma
  • 1 tl. komijnzaad
  • 1/2 tl. hing/duivelsdrek
  • 1,5 tl. hymalyazout
  • 1 chilli peper, fijngemaakt
  • 1 eetlepel gerapste verse gember
  • 4 eetlepels verse fijngehakte koriander zonder steel (of meer naar smaak)
  • sap van een 1/2 citroen
  • 1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
  • 3 grote tomaten in stukjes gesneden

Bereiding

  • Stap 1. De mungbonen heb je 24 uur voorgeweekt. Spoel ze twee maal met koud water af en laat ze uitlekken.
  • Stap 2. Doe het water en de kurkuma in een ruime pan en breng het aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je de mung bonen toe. Laat nu de bonen zo’n 35 minuten koken op half hoog vuur met de deksel erop. Roer af en toe door.
  • Stap 3. Ondertussen verhit je de ghee in een klein steelpannetje. Draai het gas lager en bak het komijnzaad voor 10 seconden. Voeg de gember, hing en de rode chilli peper toe. Laat 1 minuutje bakken, vervolgens voeg je de tomaten toe. Laat dit nog een paar minuutjes zachtjes bakken. Haal de pan van de hittebron en laat staan totdat de dahl gaar is.
  • Stap 4. Wanneer de dahl gaar is voeg je het tomatenmensgel toe aan de dahl. Roer het door elkaar heen en laat het nog een paar minuten doorsudderen. Eventueel kun je er nog wat water aan toevoegen.
  • Stap 5. Haal de pan van de hittebron af, voeg het zout, citroensap toe en roer het door de dahl. Garneer het gerecht met fijngehakte koriander blaadjes.

Eet smakelijk!

spring deal bij B&B Ere Hasselo de Suite in Vorden de Achterhoek.

Dat snoepen niet goed voor ons is weten we allemaal. Maar dit recept van deze overheerlijke Dadel Bliss Balletjes wilde ik jullie echt niet onthouden. Tijdens mijn Ayurvedische module op de yoga opleiding heb ik dit recept voor het eerst gemaakt en geproefd. En eerlijk is eerlijk het is inderdaad een bliss als je dit snoepgoed eet.

Super leuk als je een feestje hebt of een picknick en je wilt eens een keertje iets anders mee nemen dan bijvoorbeeld cup cakes of in mijn geval gasten voor de Self-Care en RUST retreat. Het fijne van dit recept is dat ook de Vegans onder ons er naar hartenlust van mogen smullen. Het is wel even een werkje maar dan heb je ook wel wat heerlijks……..

Heerlijk bij een kopje thee of koffie in je eigen Tribe tent deluxe of in je eigen Suite Hasselo, genieten met een grote G.

Dadel Bliss Balletjes

Ingrediënten

  • Voor 25 a 30 balletjes heb je nodig
  • 2 ons hele, gedroogde en ontpitte dadels in kleine stukjes
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels rijststroop
  • 1 2/3 theelepels vanille
  • 1 eetlepel schil van een biologische geteelde sinaasappel
  • 1/3 kopje fijngehakte amandelen zonder schil
  • Kokosstrooisel

Bereiding

  1. De ontpitte en fijn gesneden dadels met het, water, rijststroop, vanille en sinaasappelschil vermengen in een klein pannetje op laag vuur laten koken totdat het water verdampt is en de dadels een dikke massa vormen.
  2. De amandelen erdoor roeren en laten afkoelen, vuur dus uit.
  3. Wanneer de massa goed is afgekoeld maak je balletjes van ongeveer 2 cm. Om te voorkomen dat de balletjes aan je handen blijven kleven kun je je handen invetten met ghee.
  4. Rol de balletjes door het kokosstrooisel.

Eet smakelijk

Mmmm chocolade wie wordt daar nou niet vrolijk van! Deze vegan chocolade cake met peren en walnoten is dan ook om je vingers bij af te likken.

Ik maak deze vegan chocolade cake regelmatig voor onze klanten van onze Bed en Breakfast op Erve Hasselo en op veler verzoek deel ik dan het recept met jullie. Ik wens jullie veel bak en smikkel plezier.

 

Recept Vegan Chocolade cake met peren walnoten

Ingrediënten

  • 200 gram bloem (Tarwe)
  • 200 gram rietsuiker
  • 50 gram Cacoa
  • 225 ml. lauw water
  • 75 ml zonnebloem olie
  • 1 theelepel Baking Soda
  • 2 theelepels azijn
  • 1 Vanille stokje of 1 zakje vanille suiker
  • 1 snufje zout
  • 1 handvol walnoten
  • 1 peer

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Vet je bakblik in met olie
  • Meng in een grote kom alle droge ingrediënten (behalve de walnoten)
  • Mix alles goed door elkaar
  • Voeg nu de “natte” ingrediënten toe
  • Mix het geheel een paar minuten tot een homogeen en luchtig beslag
  • Voeg dan de walnoten toe (niet te grote stukken maak ze eventueel eerst kleiner)
  • Doe nu het beslag in je cakeblik
  • Schil de peer en maak er mooie plakken van (niet te dun) en plaats die op de bovenkant
  • Zet nu je cakeblik in het midden van de oven en check na 40 minuten hoe het ermee staat
  • Wanneer de cake nog te nat is plaats hem dan nog even in de oven (dit kun je checken met een saté prikker, wanneer je in de cake prikt en er blijft nog heel veel beslag aanzitten moe je de cake nog even in de oven laten). De cake moet niet te droog worden, liever juist wat plakkerig voor het mmmm effect.
  • Je kunt de cake nog eventueel versieren met gesmolten (au bain marie) pure chocolade. Check wel even of er geen melk in de pure chocolade reep zit.

Enjoy!

 

Ik maak vegan chocolade cake met de peren uit onze eigen boomgaard zodat ik zeker weet dat ze biologisch zijn

 

 

Blijf in balans tijdens de seizoens wisseling! Vroeger donker, mist flarden boven de weilanden en de blaadjes aan de bomen die alweer de prachtigste kleuren vertonen aan ons. Yep er is geen twijfel over mogelijk, de zomer is plaats aan het maken voor de herfst, dit betekend verandering van warm weer naar koeler weer. Ayurvedisch gezien gaan we het Vata seizoen in. De verandering van de seizoenen kan veel impact hebben hoe jij je voelt. Tijd om extra aandacht te geven aan je Body & Mind zodat je de energie die je hebt opgedaan in de zomer behoud en verkoudheid en somberheid zo veel mogelijk buiten de deur weet te houden.

Aarden, aarden, aarden

Zoals ik al schreef is de herfst het seizoen van de Vata, het luchtelement en staat voor beweging en is o.a verantwoordelijk voor je stoelgang, adem en zenuwstelsel. Wanneer je gevoelig hiervoor bent en snel uit balans raakt kun je in dit seizoen de volgende ongemakken ondervinden:

  • Slapeloosheid
  • Je opgejaagd en onrustig voelen
  • Droge huid en lippen
  • Weinig energie
  • Last van de luchtwegen
  • Constipatie
  • Problemen om ontspanning te ervaren in body & Mind

Balancerende Vata affirmatie: Ik blijf geaard hoe hard of waar de wind ook waait.

Blijf in balans met de volgende  5 Ayurvedische tips om volledig in balans de overgang van zomer naar herfst te kunnen maken;

 

1. Beweeg met zachtheid en compassie voor jezelf

Wanneer je jezelf niet zo energiek voelt heb je al misschien al snel de neiging om jezelf op je donder te geven en dat je maar eens lekker moet gaan knallen in een pittige Bikram of Power yoga les. Want tja je zult wel het ” luie zweet” eruit moeten zweten toch?! Nja je voelt hem al, bewegen is goed maar beter is het om het een tandje rustiger aan te doen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan Stress Release Yoga, Yin Yoga, Restorative of natuurlijk Yoga Nidra.

Combineer dit met bijvoorbeeld zwemmen of dansen op je favoriete muziek en je zult verrast zijn hoeveel energie zachtheid kan geven.

2. Verwarmende en zachte smaken

Om het droge en ruwe van Vata te verminderen kun ook heel veel met je voeding doen, ik ga je hier geen zwaar dieet voorschrijven maar wel enkele tips die je makkelijk kunt invoegen in je dagelijks dieet. Zoals het kopje van al aangeeft verwarmende en zachte smaken “zwaarder “eten heeft je lichaam tijdens dit seizoen erg nodig om die coole Vata tegen te gaan.

Wat houd dat dan in?

  • Kook en bak met Ghee dit is een geklaarde boter. Persoonlijk gebruik ik altijd de ghee van Bio today, maar elk ander merk is natuurlijk prima. Ghee kun je goed verhitten zonder dat het verbrand dus komen er ook geen schadelijke radicalen vrij. Olijfolie is ook erg voedzaam maar kun je niet op te hoge temperatuur verhitten zonder dat de gezonde voeding stoffen verloren gaan. Voeg je olijf olie toe aan bijvoorbeeld je soep of gebruik het als dip.
  • Aangezien Vata koelte in zich heeft wil je dat je voeding warm en zacht is, zoals bijvoorbeeld deze Ayurvedische wortelsoep. Vermijd koude droge knapperige voedingsmiddelen zoals, crackers, rauwe salades en sterk gekoelde dranken. Zelf ben ik fan van Moon milk dit drankje is een fijne als je moeite hebt met in slaap komen of doorslapen.
  • De drie smaken die helpen om Vata in balans te brengen zijn: zoet, zuur en zout, denk bij zoet aan  melk en witte rijst deze hebben van nature een zoete smaak. De smaken die je liever wilt vermijden zijn bitter, wrang en scherp.
  • Voeg de volgende kruiden toe aan je maaltijd: kurkuma, kardemon, venkel, hing, nootmuskaat, basilicum, kaneel, kruidnagel, koriander, komijn, fenegriek, verse gember.

3. Rust, Reinheid, Regelmaat

Klinkt als een open deur en dat is het ook! Maar hou jij je eraan, als iets Vata uit balans brengt is een druk en onregelmatig leven. Zelf vind ik het vaak moeilijk om grote regelmaat in mijn dagelijks leven toe te passen, maar wanneer ik het wel doe voel ik mij veel meer uitgerust en heb meer energie.

Hieronder wat tips hoe je Vata in balans brengt met je dagelijks ritme.

  • Probeer elke dag rond 22:00 naar bed te gaan, ook opstaan op gezette tijden. Lang uitslapen kan best af en toe maar doe dat niet te vaak.
  • Eet drie maal per dag en neem daar ook de tijd voor, ga aan een tafel zitten en eet met aandacht. Sla nooit je ontbijt en zeker niet het heerlijke en uitgebreide ontbijt wat je bij ons in de bed&breakfast elke dag krijgt over. Zie de lunch als je hoofdmaaltijd (liefst warm) je avond eten liever niet te zwaar, eventueel neem je een licht snackje voor het slapen.
  • Zorg voor een ochtend en avondritueel, dan heb je al gelijk een stuk regelmaat ingebouwd. Een voorbeeld van een ochtendritueel kan bijvoorbeeld zijn: Sta elke ochtend op dezelfde tijd op, mediteer (zolang als jij wilt) en zet voor die dag een intentie, ontlast op het toilet, tanden poetsen, tong schrapen en een verwarmende douche, kleed je aan en dan is het tijd voor wat zachte en aardende yoga oefeningen. Daarna is het tijd voor je ontbijt, dit is een voorbeeld om je op weg te helpen. Je kunt 1 maal per week op je vrije dag er een langer ochtendritueel van maken, door voordat je gaat douchen jezelf int smeren met ongebrande sesamolie dit is verwarmend en voedend. Douche je daarna zonder zeep af.
  • Plan rust momenten in gedurende je dag en ja daar heb je wel ruimte voor. Hoe vaak zit je niet gedachteloos 5 minuten op je telefoon om maar iets op te noemen. Met rust momenten bedoel ik ook echt even niets doen, zodat je koppie ook tot rust kan komen. Wellicht kun je een Yoga Nidra moment in de middag plannen, mijn favoriete tijd is rond 16:00 (bij de meeste mensen een dip momentje, dus in plaats van nog een kop koffie een Nidra)

4. Hou de kou buiten de deur

Heel simpel, zorg dat je warm blijft, Vata is koud dus jij zorgt voor de warmte. En het liefst met natuurlijke materialen, zoals wol bijvoorbeeld.

5. Voorkom stress

Stress is een killer! Dat geldt voor iedereen maar zeker als je Vata uit balans is en dat doen de seizoenswisselingen zeker met je. Zet prioriteiten, wat is echt nodig voor jou om dichter bij je doel te komen en wat zijn bijzaken. Bijzaken zijn misschien wel leuke activiteiten maar ook leuke activiteiten kosten energie. Dus kies bewust waar jij je energie aan uit wilt geven, ik schreef er eerder een mooie blog over.